Van tapasztalatod a böjttel? Esetleg eszedbe jutott, de nem fogtál bele? Egy egyszerű lépéssel akár már  önbizalmadat is erősítheted.
A Magyar Értelemző Kéziszótár a következőt írja:
  • Meghatározott napokra előírt csökkentett táplálkozás ill. húsevéstől való tartózkodás
  • Kényszerű v. önkéntes koplalás.
  • A böjt időszaka
  • Jólét után következő ínség

A kereszténység és a böjt

A keresztény közösségekben a húsvét előtti 40 napos előkészületi, bűnbánati időszak, ami most tart. Ma a katolikus egyházban a böjt előírása az, hogy a 18 és 60 év közötti emberek böjt idején naponta csak háromszor étkezhetnek, lehetőleg nem jóllakva, és péntekenként kifejezetten tartózkodni kell a húsételektől.

A nagyböjti önmegtartóztatás legszigorúbb változata a negyvenelés volt. Ilyenkor a böjtölő csak negyvenszer evett ebben az időszakban – tehát naponta csak egyszer. Szintén szigorú az a szokás, hogy a nagyböjt péntekjein csak hét búzaszemet ettek.

Már különböző meghatározásokat is olvastam, hallottam. Például az is böjtnek számít, ha mindennap megiszol 1 liter kólát, és eldöntöd, hogy a következő 1 hónapban csak a hét 4 napján iszol. Vagy sokat nézel tévét, és csökkented ezt a mennyiséget. Mindenképpen legyen benne részedről egy „nehézség”.

Ha esetleg valamilyen cél elérése motivál, mondjuk egy káros szenvedélyed elhagyásra szánod el magad, nemcsak esélyesebb, hogy megvalósul kérésed, de erősödik önbizalmad, hited is.

A jóga és a böjt

Részletek Paramhans Swami Maheshwarananda: Jóga a mindennapi életben c. könyvéből

„Két alapvető indítéka van a böjtölésnek:

  • az akaraterő és a spiritualitás fejlesztése
  • egészségügyi megfontolások, mint például

– salaktalanítás,

– súlyfelesleg leadása,

– alvászavarok kiküszöbölése,

– belső egyensúly, harmónia megteremtése,

– fáradtság leküzdése.”

Van aki a fokozatosságra esküszik ezen a téren is. Először 1 étkezés kihagyása, majd kettő és így tovább. Van, aki azonnal 10 napba kezd. Én a fokozatosság híve vagyok.

Az Ájurvéda és a böjt

Az Ájurvéda szerint a böjt gyakori kezdő lépése egy méregtelenítő étrend bevezetésének.

  • Vátáknak 3-5 napos,
  • Pittáknak 5-7 napos,
  • Kapháknak 7-10 napos böjtöt ajánlanak, mert az ennél hosszabbal inkább rosszat tesz az ember a szervezetének, mint jót.

Többféle böjt létezik, a legjobb a gyógytea és zöldséglé alapú kúra. Az Ájurvéda a gyümölcslékúrát nem ajánlja.

A böjt számos betegség kezelésének kezdő lépése, mivel kiüríti a méreganyagokat a szervezetből. Szoktuk is érezni, mikor betegek vagyunk, hogy nincs étvágyunk.

A böjtölésnek nincs vallási oka, inkább az önfegyelem fejlesztésének eszköze és lehetőség a jobb önismeretre, vagyis e képességek fejlesztésére szolgál. Növeli az ember belső erőit, s ezáltal könnyebben szembe tud nézni a mindennapok megpróbáltatásaival. Megismerteti velünk saját gondolatainkat, és céltudatosságra, kitartásra, állhatatosságra nevel, illetve fejleszti ezeket a képességeket.

bolygók állása és a holdfázisok váltakozása meghatározza, hogy mely napokon célszerű böjtölni. A bolygók döntően befolyásolják az életünket, a váltakozó holdfázisok pedig még ennél is nagyobb hatást gyakorolnak a kozmosz energiáinak áramlására.

A világegyetemből két erőteljes hatás éri a földet: az egyik a nap ereje, a másik a holdé. A nap a tudatot, a hold az érzéseket és az érzelmeket jelképezi. Az érzelmek ezerszer erősebbek a tudatnál. Ezek az energiák tartják állandó mozgásban és változásban a világot.”

Összefoglalva

Ajánlatos heti egyszer böjtölni, és teliholdkor. A böjtnapon napközben kerüljük a szilárd étel fogyasztását, s csak 17 óra után vegyünk magunkhoz könnyű táplálékot (rizst, párolt zöldséget). Ha erre alkati vagy egészségügyi okokból nincs mód, például fejfájás, szédülés miatt, akkor időnként magunkhoz vehetünk kevés tejet vagy gyümölcsöt. Cukorbetegség esetén, elég ha csak egy étkezést hagyunk ki.

A böjtölés az akaraterő fejlesztését is célozhatja. Például ha valamit feltétlenül el szeretnénk érni vagy meg szeretnénk valósítani, böjtölünk, amíg ez be nem következik. Némelyek fogadalmat is tesznek, hogy addig nem hagyják abba böjtölést, amíg el nem érték a céljukat. Kitartásuknak és akaraterejüknek köszönhetően a kívánságuk végül teljesül.

Amikor az ember egy egész nap nem eszik semmit, természetesen előbb-utóbb megéhezik. Ilyenkor szívesen harapnánk valamit, de akaraterőnkkel megzabolázzuk érzékeinket. (Amíg nem elég erős az akaratunk, fogyaszthatunk némi gyümölcsöt, magvakat vagy tejet.)

A böjtölés nem csupán az akaraterő fejlesztését jelenti, hanem azt is, hogy megtanulunk lemondani dolgokról. Ezért ajánlott ezen a napon valaki másnak odaajándékozni az ételünket.

A böjt napján testileg- lelkileg könnyűnek, ellazultnak és nyugodtnak érezzük magunkat. Könnyebben megy az összpontosítás, letisztulnak és felerősödnek, intenzívek lesznek az érzelmeink, tudatosabban irányíthatjuk és szabályozhatjuk az energiánkat.

Úgy vélem, ezeket nem szabad kőbevésett dolgoknak venni. Hiszem, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelőt!

Mindig figyeld tested jelzését, érzéseid és idővel ráhangolódsz a böjtre.

 

” Felelős vagyok azért, amit kimondok, de nem azért, amit te megértesz belőle. „

 

Források:

Magyar értelmező kéziszótár

Paramhans Swami Maheshwarananda: Jóga a mindennapi életben

Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás