Ájurvéda és a test tisztítása

 

Az orrmosás és a nyelvtisztítás hatékony ellenszere az orrüregben és a torokban megtapadó vírusoknak és kórokozóknak, vallja az ájurvéda, ami India több ezer éves gyógyászati tudománya. És most már a tudományos világ is elismeri, hogy mennyire hasznos az orrtisztítás.

Az orrtisztítás előnyeiről már korábban én is osztottam meg információkat, és most a tudományos világ is igazolja a több ezer éves indiai gyógyászat (ájurvéda) egyik egészség megóvó módszerének fontosságát.

A koronavírus nem közvetlenül jut a tüdőbe, ez nagyon ritkán fordulhat csak elő. Senki nem kap el semmit, csak lelkileg annyira legyengítjük magunkat, ezáltal az immunrendszerünket, hogy ami körülvesz minket vírusokat nem tudjuk leküzdeni.

Akkor mi történik a belélegzett vírusokkal? Megtapadnak a torokban, valamint az orr- és a szájüregben. A tüdőgyulladást is a felső légúti megbetegedés előzi meg.

Mit tanácsolnak az orvosok? A szellőztetés, a zsebkendőbe köhögés, a gyakori kézmosás mellett a legfontosabb: csökkenteni kell a nyálkahártya felszínén megtapadó vírus lerakódását.

Az egyik konkrét vélemény a portfolio.hu portálról:

Nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a SARS-CoV-2 vírusok a levegőből közvetlenül a tüdőbe jussanak, a tüdőgyulladást okozó vírusok az érintett beteg felső légútjaiból származnak – derült ki az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK), az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Semmelweis Egyetem és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársainak részvételével zajló kutatásból, amelynek eredményeit a Scientific Reports című folyóiratban publikálták.

Az ájurvéda (az élet tudománya) a fogak tisztítása mellett a napi rutinba sorolja a nyelv tisztítását, és az orr kiöblítését enyhén sós vízzel.

A napi orrmosás, kitakarítja az orrjáratot, arcüreget, szinte egy „megvilágosodás” élménnyel jár. Az allergiásoknak is megkönnyíti az életét a pollenek idején.

Én, mint prevenció ajánlottam, de most is megállja a helyét:

Jó dolog a prevenció, a megelőzés, mivel ebben az időszakban a testünk az energia egy részét a fűtésünkre fordítja, az emésztésre és egészségünk megtartására, no és persze, hogy dolgozni tudjunk.

Segítsük munkáját, együnk-igyunk több meleg vagy melegítő hatású ételt, italt. Például a csípős fűszerek vagy a fahéj, a hagyma, a mák, a méz, a sárgarépa, a bárány-, a birka-, a sertéshús melegítő hatással van a testre, hogy csak néhányat említsek. A kefír hűtő hatással bír.

Ha betegek vagyunk, az étvágyunk is elmegy. Ilyenkor a test az energiáit nem az emésztésre akarja fordítani, hanem a gyógyulásra, az öngyógyításra. Ajánlatos ilyenkor segíteni a szervezetet. Kerüljük a hús, a tejtermékek fogyasztását, étkezzünk egyszerűen. Főtt krumpli, piritós jó lehet, és igyunk sok folyadékot, mondjuk gyömbéres teát mézzel, citrommal.

Azért, hogy jól működjön testünk, amikor csak teheti méregtelenít ő maga is.

Az indiaiak több ezer éve végeznek mindenféle tisztító kúrát egészségük megőrzése szempontjából. Az emésztés során keletkező anyagcseretermékek eltávolítása hozzátartozik az egészségünk megőrzéséhez. A toxikus anyagok kiválasztása az éjszaka folyamán is zajlik, így különösen fontos a szájüreg reggeli megtisztítása. Az egyik legegyszerűbb a lepedék lekaparása a nyelvről. Erre már lehet kapni mindenféle eszközt a boltokban, de a legegyszerűbb egy kanál, amivel lekaparja az ember a lepedéket. Reggel mindenképpen ajánlom, de este se árt :-).

A másik, ami nagyon hasznos , az orr sós vizes átmosása. Ez a hatha jóga egyik tisztítási technikája. Neti edényt már lehet kapni nálunk is. Reggel ajánlják, de ha már gyakorlottabb vagy este is érdemes szerintem, mert az egész napi koszt ki tudod mosni az orrodból. Figyelni kell, hogy a technika elvégzése után még folyhat ki folyadék, ezért nem ajánlatos azonnal lefeküdni.

Figyelem! A technika nem nehéz, de ajánlom, hogy segítséggel csináld, mert lehet az első alkalommal elmegy a kedved az egésztől.

 

Jala neti

A gyakorlat menete:

  • Egy kifejezetten erre a célra szolgáló edénybe (neti kanna) töltsünk sós meleg vizet ( kb 38-40 °C-os ) és ebbe tegyünk 1 teáskanálnyi sót. Hajoljunk a mosdókagyló fölé, és helyezzük a kanna kiöntőjét a jobb orrlyukba úgy, hogy teljesen elzárjuk azt. Hajtsuk előre és egyben kicsit fordítsuk balra a fejünket, hogy a víz kifolyhasson a bal orrlyukunkon. A légzés a nyitott szájon át történik.
  • Ha a kanna tartalmának nagyjából a fele átfolyt az orrunkon, rövid pihenő után dugjuk a kiöntőt a bal orrlyukba. Most jobbra döntsük a fejünket, hogy a víz kifolyhasson a jobb orrlyukon. A gyakorlat után fújjuk ki a bennmaradó vizet erőteljesen.
  • Az orrunk teljes megtisztítása érdekében végezzünk 3-5-ször erőteljes kilégzést mindkét orrlyukunkon át úgy, hogy a másik orrlyukunkat befogjuk (mint orrfújásnál). Fontos, hogy a szánk közben maradjon nyitva, különben fennáll a veszély, hogy a víz a fülünkbe kerül.

A dzsala netit naponta, a reggeli órákban ajánlott gyakorolni.

 

Jótékony hatásai

Kedvezően hat a fej érzékszerveire. Javítja a látást, csökkenti a szemfáradtságot (például számítógép előtt végzett tartós munkánál). Hatékony lehet bizonyos fejfájás ellen is. Fejleszti az emlékezetet és az összpontosító képességet. Orr- és homloküregi panaszok esetén is segít. Megelőzhető vele a nátha és a homloküreg- gyulladás, rendszeres gyakorlás esetén gyógyítja vagy legalábbis enyhíti a szénanáthát és a pollenallergiát.

Vigyázat! Megfázás, homloküreg- gyulladás és fülfájás esetén ne gyakoroljuk.

Segítsük testünket a téli hónapokban is optimálisan működni!

És ezzel kapcsolatban találtam egy nagyon jól összeszedett írást:

 

Orrmosás vírusok ellen?

Mi a leghatékonyabb védekezés a vírusok ellen? Várjunk a vakcinára, és ennyi? A legújabb kutatásokat figyelembe véve, tehetünk mást is. Az orrmosás és a nyelvtisztítás egyszerű, minden nap csak pár percet vesz igénybe. Hatása mégis óriási. Az orrmosás is lehet a vírusok ellenszere. Nem csak betegség idején fennálló tünetek enyhítésére ajánlott, hanem megelőzésként az év bármely szakában.

 

Erről szólnak a kutatások

Magyar tudósok rájöttek arra, amit az indiaiak már évezredek óta mondanak. A Portfólió médiaplatform komoly cikket közölt a koronavírussal kapcsolatban.

A HVG is hivatkozik a magyar kutatók eredményeire. Eszerint a koronavírus nem közvetlenül jut a tüdőbe, ez nagyon ritkán fordulhat csak elő.

Akkor mi történik a belélegzett vírusokkal? Megtapadnak a torokban, valamint az orr- és a szájüregben. A tüdőgyulladást is a felső légúti megbetegedés előzi meg.

Ha ennyi orrmosás véleményezés nem volt elég, az Index is visszaigazolja, hogy a kórokozók az orrüregben és a torokban tapadnak meg.

Mit tanácsolnak az orvosok? A szellőztetés, a zsebkendőbe köhögés, a gyakori kézmosás mellett a legfontosabb: csökkenteni kell a nyálkahártya felszínén megtapadó vírus lerakódását.

 

Orrmosás vélemények tudományos alapokon

Már az 1800-as években kimutatták, hogy a sóbányában dolgozó munkások a belélegzett levegő tisztító hatásánál fogva védettek a légzőszervi megbetegedésekkel szemben. Ugyanezt az eredményt lehet elérni az orrmosással és a nyelvtisztítással. Az orrüregek átmosását a fül-orr-gégészek is javasolják.

A sóoldatos orrmosásról több orvosi tanulmány látott napvilágot.

1997-ben egy svéd tanulmány a napi sósvizes orröblítés pozitív hatásairól számolt be, azóta ezt már számtalanszor megerősítették a tudományos magyarázatok. Csupán még kettőt emelünk most ki:

A Rhinologyjournal beszámolója szerint 1999-ben egy angol tanulmány, az orrmosást az életminőség általános javulásával kötötte össze. 2020-ban európai kutatók olyan eljárásokat vizsgáltak, melyek pozitív hatását tudományos bizonyítékok is alátámasztják:

„A sóoldatos orrmosás az ajánlott gyógykezelések között szerepel.”

 

Összegzés

Elmondhatjuk, hogy modern tudomány megismétli az ayurvéda jótanácsát, mely az orrmosást és a nyelvtisztítást a mindennapok tisztálkodási rutinjaként ajánlja. Napjainkban, a koronavírus idején ez különösen nagy hangsúlyt kap.

 

 

Források:

Paramhans Swami Maheshwarananda: Jóga a mindennapi életben

https://webshop.bharata.hu/blog/orrmosas-velemenyek