Az élethez szükséges energiát nem csak az elfogyasztott ételből, italból nyerjük, hanem a csakráink segítségével a környezetünkből is. Ha a csakráink nem megfelelően működnek, akkor az energiafelvétel sem lehet megfelelő.

A hét fő (vagy egyes nézetek szerint nyolc) csakra, ami a testünkben ‘van’, napjainkban már sok embernek ismerős.

A mellékcsakrák egészséges működése alapfeltétele, hogy a fő csakrák megfelelően tudjanak működni. Fontos, hogy felszabaduljanak itt az energiák és jól áramoljanak.

Hallottál a mellékcsakrákról?

Ezek egészséges működése is fontos a spirituális fejlődés és a gyógyulás szempontjából. Janet Swan, a bristoli Rákbetegsegítő Központ egyik gyógyítója mielőtt nekilát a gyógyításnak, a mellékcsakrákkal foglalkozik először,  hogy felszabaduljon itt az energia és jól áramoljon. Véleménye szerint ez az előfeltétele annak, hogy a hét fő csakra reagáljon.

Minden akupunktúrás pont egy minicsakrát jelent. 14 fő meridiánon 327 ilyen pont van.

A mellékcsakrák aktiválása rendkívül jótékony hatású. Kezdem azokkal, amik a hétköznapokban is segítségünkre lehet.

 

Szerintem az alapvető mellékcsakrák

 

Földcsillag csakra

A láb alatt körülbelül 23 cm-rel elhelyezkedő, gyökércsakrával és a koronacsakrával egy vonalban lévő földcsillag nyújt alapot számunkra, összeköt bennünket a föld mágneses rácsával és koncentrálja az energiákat. A felsőbb spirituális energiák szükségessé teszik, hogy ez a csakra egy állandó horgonyzást biztosítson. Mondhatjuk: amint fent, úgy lent.

Gyakorlat:

 • állj csípőszélességű terpeszbe, csukd be a szemed
 • vizualizáld a földcsillagot magad alatt, ahogy összeköt a bolygóval téged

Lélekcsillag csakra

Ha már kapcsolódtunk a lenthez, kapcsolódjunk a fenthez is.

Egyes nézetek szerint ezt hívják nyolcadik csakrának (más nézetek szerint máshol helyezkedik el). A lélekcsillag csakra a koronacsakrával (fejtetőn található) egy vonalban helyezkedik el, de fölötte lebeg. Teljesen nyitott állapotban az univerzum felsőbb energiáival és a lélekkel köti össze az embert. Ezen a csakrán keresztül sok gyógyítás és útmutatás érkezhet a lélekbe és a testbe.

Gyakorlat:

 • állj kényelmes terpeszben, kitárt karokkal, előrenéző tenyérrel
 • hunyd be a szemed, és képzelj el egy csillagot körülbelül egy méterrel a fejed fölött, mely összeköt téged az univerzummal

Jóga gyakorlások előtt szoktam vizualizáltatni, hogy földelve legyünk, de nyitottak is az információkra, amiket eljuttatnak hozzánk.

Tenyércsakrák

Ezt azért szeretem aktivizálni, mert a hétköznapi ember is megtapasztalhatják általa az energiák áramlását, és hogy lássák,nem kell hozzá beavatottnak lenni,hogy segíteni tudjunk magunknak, másoknak. Természetesen más az energia minősége, mennyisége ha kaptál valamilyen beavatást (Reiki, Pránanadi…).

Mindkét tenyér közepén van egy csakra, mely a keringés- és szexmeridián (szívburokmeridián) egy pontjával áll kapcsolatban. A pont a Laokung (kimerültség palotája) nevet viseli. Egy tűzmeridián tüzes pontjaként felfrissíti a kimerült lelket, mely nem képes semmi örömöt érezni (az öröm a tűz elem uralma alatt áll). Ez a pont szabályozza a csít, felszabadítja a felesleges forróságot, és élénkíti a passzív szexuális életet.

Gyakorlat:

 • élénken dörzsöld össze a tenyereid
 • tarsd magad előtt körülbelül 80 cm távolságra egymástól, hunyd le a szemed
 • közelítsd a két kezed egymás felé, állj meg mikor kicsi ellenállást érzel

 

Jöjjenek a könnyen emészthető mellékcsakrák

 

Lábfejcsakrák

Ha sokat meditálunk, gondolkodunk egy idő után nem tudunk a realitások talaján lenni. Jó gyakorlat ilyenkor, ha a sarkunkat ütögetjük a földhöz, vagy a csupasz kezünkkel a földet túrjuk (ez lehet akár csak egy balkonládába virág ültetés is), vagy mezítláb járunk a fűben, vagy elképzeljük, ahogy gyökereket növesztünk a talpunkból a Föld középpontja felé.

A gyógyítok ennek a csakrának az energiáját a lábfejen és a lábboltozaton érzékelik. Itt helyezkedik el a gyomormeridián kiindulópontja. A föld elemhez tartozó meridiánok ( gyomor, lép-hasnyálmirigy) alapoznak meg bennünket, és gyakran nyugtalannak érezzük magunkat, ha ezek a meridiánok elzáródtak vagy gyengék. Közvetlenül a lábboltozat alatt, a talpon helyezkedik el a vesemeridián első pontja (Yungchuan), ahol az energia bőségesen áradva bugyog fel, hogy felfrissítsen benünket.

Ha az energia ezen a ponton elzáródott, az megakadályozhatja, hogy az ember a teljes képességeit megélje. Bizonytalannak érezheti magát, mintha az univerzum nem támogatná. A láb csakráira az egészségügyi kezelések (pl., kemoterápia, sugárkezelés) nagyon erős hatással vannak.

Térdcsakrák

Azok az emberek, akiknél elzáródott az energia térdcsakrában ellenállhatnak a következő lépés megtételével kapcsolatban. Ez fizikailag megnyilvánulhat úgy, mint dagadt térd, fájdalom, kattogó, gyenge vagy merev térd. A térdkalács alatt és a térdhajlatban is fontos akupunktúrás pontok találhatók, mely gátat szab a félelmeknek illetve fokozza a bátorságot.

Gyakorlat:

 • állj az egyik lábadra és a másik lábaddal rúgj ki, majd rázogasd a térded, hogy ellazítsd
 • hajlítsd kicsit be a térded és kezeiddel élénken dörzsöld át elöl és hátul
 • térdkörzés összezárt lábakkal

Csípőcsakrák

Az epehólyagmeridián a csípőn keresztül fut, a dühvel és a döntéshozással áll kapcsolatban. Ha kezelés alatt a páciens kirúg a lábával, arra utalhat, hogy valamikor fizikai vagy érzelmi erőszakot követtek el ellene. Ha valaki elfojtja a dühét vagy nehezen dönt, csípőproblémákkal küzdhet, például isiász és mentális vagy fizikai merevséget mutathatnak.

Gyakorlat:

 • lengesd a lábadat előre-hátra
 • emeld a lábadat oldalra
 • csípőkörzés

Vállcsakrák

A váll csakrái erősen összefüggnek a fém elemmel, valamint a gyászhoz, a megbánáshoz és a múlthoz való ragaszkodással. A görnyedt vagy feszes vállú, rossz testtartás elzáródást jelezhet ezekben a csakrákban. A csakrával kapcsolatban álló meridiánok (vastagbél-, tüdőmeridián) a vállon mennek keresztül. A bal oldali csakra inkább karmikus kérdésekkel és a múlttal függ össze, a jobb oldali pedig a jelennel. Gyakran van egyensúlytalanság a kettő között, amikor az egyik csakra jobban működik, mint a másik, ilyenkor csak az egyik oldalon hoz létre tüneteket. Időnként, amikor a jobb vállban helyreáll az energiaáramlás, új ötletek születnek és lelkesedés tölti el a pácienst.

Gyakorlat:

 • veregesd meg párszor a válladat, nyakad oldalsó részét
 • forgasd meg párszor a válladat előre-hátra
 • végezz karkörzést előre-hátra

Szemcsakrák

Mindkét szemen egy-egy csakra van, melyek a látással és a meglátásokkal kapcsolatosak: a bal szemen lévő a múlttal, a jobb szemen lévő pedig a jelennel összefüggő meglátásokkal kapcsolatos. A jógában, a Harmadik szemhez tartozó gyakorlatok kiegyensúlyozzák.

Gyakorlat:

 • Ülj kényelmesen, hunyd le a szemed és lélegezz nyugodtan
 • Dörzsöld össze a tenyereid és a tenyér részt tedd finoman a szemedre, pihentesd alatta csukott szemeid. Annyiszor ismételd ahányszor jól esik. Majd tedd a térdedre a kezeid
 • Most képzeld el, hgy indigókék fényben fürdik mindkét szemed, ami tisztánlátást és gyógyulást hoz. Nyisd ki a szemed, mikor úgy érzed.

 

És most lássuk a haladó mellékcsakrákat

 

A csecsemők kapuja (Alhas)

Vannak akupunktúrás pontok a vesemeridiánon, a test felszínéhez közel, azon a területen, ahol a női testben a petefészkek helyezkednek el. Ezek stimulálása időnként segíthet abban, hogy a meddőnek vélt nők megfoganjanak, és javíthatja a herék működését a férfiaknál. Segít kiegyensúlyozni a kettes csakrát.

Gyakorlat:

 • feküdj le hanyatt fekvésbe, tenyereidet tedd ‘V’ alakban a has alsó részéhez
 • könyök maradjon a talajon

 

Tan Tien csakra (Hara)

A köldök alatt két-három ujjnyira van egy rendkívül fontos energiakészlet – olyan,mint egy tartalék energiatároló. Ez Kínában tan tien, Japánban pedig hara néven ismeretes. Minden szinten az energiaegyensúly döntő fontosságú központjaként működik. Támogatja a céltudatosságot, és erősen összefügg a napfonat csakrával (harmadik csakra). Amikor fizikai értelemben (mondjuk síeléskor) vagy érzelmileg (vizsga közben) kiegyensúlyozottnak kell lenned, akkor engedd figyelmedet erre a pontra irányulni.

Gyakorlat:

 • Állj csípőszélességű terpeszben, karjaidat a tested mellett pihentetve.
 • Enyhén hajlítsd be a térdeidet,és miközben behajlítva tartod, szívd be a levegőt a tan tienbe, majd irányítsd lélegzetedet hátra, a farokcsontba. Próbálj létrehozni egy lehorgonyzás érzést.

 

Shenchuueh csakra (Kimerült lélek)

A köldök közepén elhelyezkedő Shenchuueh csakra olyan erőteljes, hogy tilos tűvel megérinteni. Azonban a csakra képes visszahozni az embert a depresszió mélységeiből. Gyógynövényes moxakúpokkal égetésével stimulálják, melyeket a sóval megtöltött köldökre, vagy egy, a moxakúp és a bőr közé tett friss gyömbérszeletre helyezik. Ez képes a legkimerültebb lelkeket is felfrissíteni és visszahozni a szakadék széléről, nagymértékben támogatva a harmadik csakra gyenge energiáját.

Gyakorlat:

 • hanyatt fekve tedd a bal kezedet a köldököd fölötti részre, a jobb kezedet tedd rá
 • képzeld el, ahogy egy aranyszínű fény felmelegíti a köldök területét, és szétterjeszti ragyogását

 

Mingmen csakra (Az élet kapuja)

A 2. és 3. ágyékcsigolya között a Mingmen (élet kapuja) csakránál sugárzik hátrafelé a harmadik csakra. Ennek kezelése olyan, mintha egy támogató kezet helyeznénk az ember hátára, segítve az előrehaladást.

Gyakorlat:

 • állj kényelmes terpeszben
 • kezedet szorítsd ökölbe és masszírozd a derék részt a bordák magasságáig csak akkora nyomást gyakorolj, ami elegendő ahhoz, hogy melegséget hozz létre a kezelt területen. Néhány percig folytasd, de ha van időd, akkor tovább is.

Chungwan csakra (Másodlagos napfonatcsakra)

Durván 4 ujjnyival köldök felett helyezkedik el. Ez az egyik fő energiaközpont, itt találkozik az öt jang szerv, illetve ez a hasüregi szervek gyűjtőhelye is. Ha kiegyensúlyozottan tartjuk az energiát ezen a területen, az segít az érzelmek akadálymentes, könnyed kifejezésében, meggátolva ezzel minden elzáródást és vértolulást.

Gyakorlat:

 • állj kényelmes kis terpeszbe
 • hunyd le a szemed és mélyen szívd be a levegőt
 • képzeld el, hogy aranyszínű fénytől és energiától ragyog ez a terület

 

Lépcsakrák

Ezek a csakrák a lép fölött, a mellkason belül találhatóak. A lépmeridián szabályozza az anyagok (például a vér, nyirok) szabad áramlását a testben, és azt a képességünket, hogy cselekedni kezdjünk. Ezen kívül segít az együttérzés megfelelő kifejezésében.

A csakra gyengeségére utalhat:

 • a testben felgyülemlett folyadékok (visszerek, duzzadt bokák)
 • túlságosan megértő vagy mártír természet
 • együttérzés hiánya
 • hipochondria

A lépcsakrák a szexuális energiára is hatással vannak. A gyenge lépenergiával rendelkező embernél nem ritkaság, hogy görnyedten tartja magát, valamiképpen petyhüdt kinézete van.

Gyakorlat:

 • Állj kényelmes terpeszben.Helyezd kezeidet a lépcsakrák fölé, hunyd be a szemed, és végy néhány mély jógalégzést erre a területre irányítva a beszívott levegőt.
 • Míg lélegzel képzelj el egy aranyszínű fényt, mely lefelé irányuló háromszög alakban a nemi szerveidhez kapcsolódik.

 

Chimen csakra (A remény kapuja)

Ezek a májmeridián pontok a mellkas első mélyedésében rejtőznek. Ez a kis öböl úgy található meg, ha követjük a bordák vonalát a deréktól kezdődően a bordák találkozásáig. A pontok közvetlenül a másodlagos napfonat csakra fölött helyezkednek el.

Ez a csakra segíti a dühünk kifejezését, és ennek köszönhető az előrelátásunk is, ezértha ezen a területen valamilyen elzáródás van, az mély depressziót eredményezhet. Ezeknek a pontoknak a kezelése a szó szoros értelmében képes a remény újjáélesztésére és a düh enyhítésére.

Gyakorlat:

 • állj kényelmes terpeszbe
 • a mellkas alatt, ahol a bordák már távolodnak egymástól, van egy kis bemélyedés
 • óvatosan masszírozd, mahd hagyd a kezeidet pihenni a ponttok felett és képzelj el egy zöld fénysugarat, ami a kezed alatti nyitott kapuból ered.

 

Kalpavriksa csakra (Kalpafa)

Ez a csakra szorosan összefügg a szívcsakrával. Csak a szívcsakra megnyílását követően tud megnyílni.

Ez a vágyakat beteljesítő égi faként ismert kalpavriksa közvetlenül a szívcsakra fölött nyugszik. Az ősi szövegek egy ragyogó drágakőszigetről írnak, ahol egy csodálatos fa és egy ékkövekkel díszített oltár áll, melyet egy zászlókkal teli tető fed. A csakra állítólag teljesíti kivánságainkat. Paradoxon módon a felébredésekor szívünk mások boldogságára vágyik majd, és mások hasznát tartjuk szem előtt.

Gyakorlat:

 • állj kényelmes terpszben
 • óvatosan masszírozd a mellek közötti területet (férfiak a mellkas közepét)
 • nők 21-szer az óramutató járásának megfelelően
 • férfiak 21-szer ellentétesen
 • majd nyugtasd kezedet ezen a területen,képzeld el a fát és küldj jókívánságokat minden élőlény felé

Linghsu csakra (A lélek temetője)

A vesemeridiánon vannak kétoldali pontok a mellkason, közvetlenül a mell területe fölött, melyek a lélek temetője néven ismertek. Ez az időnként csodásligetnek is nevezett terület szintén képes újjáéleszteni a lelket, visszahozva azt a szakadék széléről.

Gyakorlat:

 • állj kényelmes terpeszben
 • helyezd az ujjhegyeidet a mellek fölé
 • képzelj el egy ujjhegyeid alatt forgó, gyógyító, kék fényt, mely mélyen behatol a mellkasodba és meggyógyítja minden fájó érzelmedet

Csecsemőmirigy-csakra

A csecsemőmirigy-csakra a mellkas közepén, a csecsemőmirigy fölött nyugszik. Gyerekkorban a legélénkebb, amikor kulcsszerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében, felnőtteknél el is csökevényesedhet. ez egy magasabb szintű szívcsakra, itt fogadjuk magunkba az isteni szeretetet, és hatására valóban részvétteljesen cselekszünk. Fizikailag kapcsolatot teremt az agyalapi miriggyel és energiát termel.

Gyakorlat:

 • ülj kényelmes meditációs ülésben
 • lélegezz nyugodtan és képzelj el valakit, aki szenved
 • képzelj el egy zöld vagy kék gyógyító fényt, mely a csecsemőmirigy-csakrádból ehhez az emberhez ömlik
 • képzeld el, hogy minden lélegzetvételeddel egyre erősebbé válik ez a fény, és állandóan újratöltődik az univerzumból
 • fejezd be, mikor úgy érzed

Szóma csakra

A szóma jelentése nektár vagy Hold. Ez a csakra a homlok közepén a harmadik szem csakra fölött helyezkedik el. Ez a tápláló nektár állandóan szivárog az agy két féltekéje közötti üregből, és lefelé folyik a harmadik csakra felé, ahol a Nap tüze elégeti. A khecsari mudrá végéze elállítja a nektárcseppek lefolyását, megállítja az öregedés folyamatát.

Gyakorlat:

 • Ülj kényelmesen és hunyd le a szemed
 • Emeld a nyelvedet felfelé úgy, hogy a hegye a szájpadlásodat érintse. Lélegezz nyugodtan. Ez a khécsarí mudrá vagyis a nyelvzár.

Hátsó garat csakra

Mivel ez a csakra a torok csakra hátrafelé sugárzó része, a feladatai is hasonlóak. Amikor kezd megnyílni, időnként kellemetlen érzést, akár fájdalmat is okozhat.

Gyakorlat:

 • Ülj kényelmesen, keresztbe tett lábakkal, szívd be a levegőt, majd hajtsd le a fejedet addig, amíg az állad a mellkasodhoz nem simul – ezzel létrehozod az állzárat. Néhány másodpercig tartsd benn a levegőt, majd fújd ki. Mielőtt levegőt vennél, emeld fel a fejed, oldd a zárat.

Lalana és Bindu visharga csakrák

A lalana csakra az orrnyílásnál helyezkedik el, közvetlenül a torok fölött. A bindu visharga az agy felső részén található, a fej hátsó része felé (ahol a hindu szerzetesek hajtincs van). Ez a két csakra háromszög alakban kapcsolódik össze a a torokcsakrával. A korona csakrából lecsepegő nektár is a bindu visharghában gyűlik össze, ezután innen csorog le a torokcsakrába. Ha a torokcsakra felébredt, a cseppek megtisztulnak, és képesek megfiatalítani az egész testet, és rendkívüli mértékben segítok az embert a test anyagcseréjének szabályozásában. Ismeretes, hogy a jógik ezeket az erőket használják arra, hogy életben maradjanak a 40 napon át tartó élve eltemetésük alatt.

Gyakorlat: 

 • Ülj kényelmes meditációs testtartásban, és képzeld el, ahogy egy aranyszínű fény összeköti a torokcsakrát, a lalalnát és a bindu visharghát. Ez megtisztítja a fejet, ha fáradt vagy, illetve felfrissíti az arc- és homloküreget. Egyenletes légzés közben képzeld el a három pont közötti áramlást.

 

Alta major csakra

A fej hátsó részén, a nyúltagynál található, bíbor színt sugároz. Ez a csakra irányítja a nyaki mirigyeket a nyak mindkét oldalán, melyek a légzést, és ezáltal a testbe jutó oxigénmennyiséget szabályozzák.

Gyakorlat:

 • Feküdj kényelmesen egy szőnyegre, hunyd le a szemed és lazítsd el a tested.
 • Óvatosan forgasd a fejedet egyik oldalról a másikra, közben képzelj el egy erős bíbor fényt ott, ahol a fejed a szőnyeghez ér.
 • Addig végezd ameddig jólesik.

 

 

Bármelyik technikát végzed, saját felelősségre tedd, figyelve tested jelzését!

 

Talán érdekes lehet ez az oldal is Neked:

Csakra tisztítás, harmonizálás

Hangfürdő

Hangmasszázs

Csakrák harmonizálása talpmasszázzsal

 

 

Forrás: Mary Horsley: Csakra gyakorlatok